Het beeld van een dierenarts als solistisch werkende dierenredder is de afgelopen jaren drastisch bijgesteld. Praktijken bestaan tegenwoordig uit meerdere dierenartsen ondersteund door een groep goed opgeleide para-veterinairen. Een team heeft de potentie door samenwerking, haar productiviteit, aanpassingsvermogen en creativiteit te verhogen ten opzichte van de solistisch werkende dierenarts. Helaas blijft de prestatie regelmatig achter bij de verwachtingen door problemen in de samenwerking.

Werken in een dierenartsenpraktijk is zeer divers, multidisciplinair en vindt regelmatig plaats onder tijdsdruk. Daarnaast staat er niet zelden een eigenaar mee te kijken en moeten we beslissen over de gezondheid van de patiënt. Deze combinatie van factoren heeft de potentie wrijving te veroorzaken binnen het team, sterker nog, conflicten horen bij het werken in teams.

Onbewust hebben we allemaal een favoriete manier van reageren in een moeilijke situatie. Dit is onze voorkeurs conflicthanteringsstijl. Thomas en Kilmann beschrijven 5 stijlen; doordrukken, samenwerken, compromis zoeken, vermijden, toegeven. Er is geen stijl ‘de beste’, welke stijl het effectiefst is wordt bepaald door de situatie.

Het functioneren van een team zal verbeteren wanneer de verschillende conflicthanteringsstijlen binnen het team in beeld worden gebracht. Neem contact met ons op voor meer informatie of schrijf je in op de website “conflictstijlen in de praktijk”.